Mama dba o siebie - domowe SPA Dominiki

06.07.16r. Mama dba o siebie -  domowe SPA Dominiki

Mama to też kobieta, więc czas do tematów "dzieciowych" dodać coś co wykracza poza pojęcie macierzyństwa i bezpieczeństwa dziecka.
Na Instagramie zaczęłam nowy cykl "Mama dba o siebie - SPA Dominiki". Wrzuciłam tam skrót dotyczący najlepszego na świecie peelingu. Tu na BLOGu zaczynam od wpisu dotyczącego dobrodziejstw płynących z owoców sezonowych, a temat zabiegu złuszczającego rozwinę za kilka dni...

Na pierwszy ogień idą czarne jagody, bo właśnie zaczęliśmy w Polsce sezon na te owoce :).

Dziewczyny, ja w tym momencie zjadam dziennie minimum litr jagód, a kilka "rozplaszczam" sobie na twarzy dwa razy dziennie...

Sezon na jagódki jest bardzo krótki, więc warto maksymalnie go wykorzystać. Zapewne, każdy wie, że warto jeść owoce ze względu na ich wartości odżywcze. Ale czy wiecie co takiego wyjątkowego mają w sobie czarne jagody?

Po pierwsze poprawiają wzrok - dzięki zawartości antocyjanów wpływają  korzystnie na stan naczyń włosowatych oczu i przyśpieszają regenerację barwnika obecnego w siatkówce oka, odpowiedzialnego za widzenie po zmroku,

Po drugie przeciwdziałają anemii! Co jest niezwykle ważne w przypadku kobiet w ciąży. Zawierają mirtylinę (jeden z przeciwutleniaczy), która wraz z żelazem bierze również udział w produkcji czerwonych ciałek krwi. Wiedzieliście o tym? Bo ja nie...

Po trzecie obniżają poziom złego cholesterolu.

Po czwarte uelastyczniają naczynia krwionośne.

Po piąte - dzięki dużej zawartości garbników jagodowy sok i napar z suszonych jagód uszczelnia błony śluzowe żołądka, neutralizuje szkodliwe produkty przemiany materii i spowalnia ruchy robaczkowe jelit, czyli szybko likwiduje biegunki. Sok z jagód jest uznawany za antidotum na zatrucia, gdyż wychwytuje z organizmu wszelkie toksyny.

Po szóste - napary z suszonych owoców jagód działają uspokajająco i przeciwbólowo.

Po siódme - syropy z jagód leczą kaszel i infekcje układu oddechowego.

Po ósme - dzięki glukokininom jagody pomagają regulować poziom cukru we krwi, dlatego nazywa się je roślinną insuliną,

Po dziewiąte - czarna jagoda ma silne właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Kiedyś leczono nimi tyfus i zakażenia gronkowcem

Po dziesiąte - owoce jagody czarnej zawierają składnik o nazwie pterostilben, który dzięki swoim właściwościom chemicznym okazał się bronią przeciwko nowotworom. Ogranicza on możliwości komórek rakowych do przetrwania, przenika do nich, powodując ich obumarcie. Pterostilben pomaga także utrzymać prawidłową gospodarkę tłuszczową organizmu, poprzez zwiększenie utleniania tłuszczów w wątrobie oraz redukcję syntezy tłuszczów w tkance tłuszczowej.

Po jedenaste - są cennym źródłem selenu, potasu, fosforu, cynku, miedzi i manganu, oraz witamin C, A, B, PP. Ponadto zawierają też fitoestrogeny, pektyny, kwas foliowy, błonnik i kwasy owocowe (jabłkowy, bursztynowy, cytrynowy). Dzięki tym ostatnim nadają się idealnie jako maseczka rozświetlająca i energetyzująca skórę twarzy i dekoltu. Bardzo ładnie likwidują drobne przebarwienia skóry.

W kosmetyce jagody są stosowane jako składnik produktów nawilżających i odżywiających skórę. Ponadto preparaty zawierające wyciąg z jagód wzmacniają, ściągają, wygładzają i zmiękczają skórę oraz uszczelniają naczynia krwionośne. Polecane są do cery trądzikowej, tłustej i naczyniowej, ale też i suchej. Warto pamiętać, że kosmetyki zawierające wyciąg z czarnych jagód, dzięki zawartości przeciwutleniaczy, opóźniają procesy starzenia się skóry.
Ja osobiście nigdy nie szukam na półkach w drogerii kosmetyków mających w swoim składzie jagody, ale w sezonie staram się jak najczęściej aplikować swojej skórze maseczkę z rozgniecionych czarnych kuleczek. Aktualnie jestem w środku tygodniowej kuracji wygładzająco-wybielającej, co widać na załączonym obrazku... :P  

Na koniec warto jeszcze dodać, że jagody są niskokaloryczne - 100g to zaledwie 61kcal i oczywiście lekkostrawne, co pozwala włączyć je do diety niemowlat, które ukończyły szósty miesiąc życia.

Kto jeszcze dziś nie jadł jagód...?

 

ciąża,pielęgnacja,żywienie niemowląt

KOMENTARZE: (8)

06.07.2016 | Ola B., Gliwice

Mmmm dobrze wiedzieć :) już wiem jak mogę wykorzystać jagódki które mam :) A można prosić jakiś przepis na maseczkę? :)

06.07.2016 | Mama Bezpiecznego Malucha

Olu, ja po prostu rozgniatam jagody na twarzy i dekolcie i po 15-20 minutach zmywam. Nic więcej nie dodaję... ;) Z powodu kwasów można czuć delikatne mrowienie skóry. Już po pierwszym razie twarz jest rozświetlona, a po 3-4 razach przebarwienia rozjaśnione.

06.07.2016 | Magda mama Janka

Jagody są super. Tez jemy codziennie. Ale z maseczka musze koniecznie spróbować! Czekamy na dalsze inspiracje :) ps. Ja najczęściej robie maseczkę z ogórków - rozjaśnia i nawilża cere - polecam wszystkim :)

06.07.2016 | Katarzyna B. , Siedlce

Super, lecę do kuchni po jagody i urządzę sobie dziś SPA :)

06.07.2016 | Mamusia Kacia

A w jakiej postaci je spożywasz tak jak są czy dodajesz cos do nich u nas w codziennej diecie brakuje jagód spożywamy tylko jako sok przy zatruciu. A syrop na kaszel to jak robisz i pomaga bo mnie jak kaszel dorwie to bez antybiotyku nie przejdzie

07.07.2016 | Aneta Warszawa

Jejku jak Ci dziękuję za ten wpis! Moja znajoma ma problemy z anemią jest w siódmym miesiącu ciąży i walczy z tym od samego początku. Może jagódki choć troszkę pomogą :)

08.07.2016 | Ewa Łysek

oj jagody mniam mniam a z makaronem jeszcze lepsze :) ale maseczka na 15 minit? a skóra w tym czasie się nie przefarbuje?

14.07.2016 | Paulina

Ja właśnie je jem :-)

Polecamy
Najnowsze wpisy
Archiwum
Tagi